Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plemena morčat

6. 11. 2010

 

anglické (hladké obyčejné)

Srst těchto morčat je rovná a krátká, s délkou do 3 centimetrů bez přesahujících delších chlupů, bez vírů a pěšinek. Podsada je jemná, krycí chlupy hrubé. Žádoucí je lesklá srst, matná srst naznačuje nedostatečný výživový stav.
Hladkosrstá morčata jsou uznána ve většině barev. U jednobarevných morčat má být barva celistvá, bez žádných světlejších nebo tmavších míst. U barev aguti je žádoucí po celém těle rovnoměrný ticking.
Nejčastější vady: úzká a dlouhá hlava, úzké a dlouhé tělo. U nás je dosud málo typově výborných hladkosrstých morčat.
Péče o srst: téměř žádná, pouze týden před výstavou denně kartáčovat. Případně se můžeme pokusit volnou přesahující srst opatrně protrhat, aby nerušila "celistvost těla" morčete.

 

anglický rex

Srst je kudrnatá, velmi hrubá, kolmo odstávající od těla. Je relativně krátká a pružná, hluboko zasazená, na hlavě a na břiše bývá kratší než na ostatních částech těla. Mutace způsobující tuto zvláštní strukturu srsti se dědí recesivně.
Chová se v různých barvách, z nichž ne všechny jsou uznány. Oblíbení jsou tříbarevní rexové, často se chovají i černí, bílí a červení.
Vady: srst zcela nebo i částečně přiléhající k tělu, srst přesahující délku 3 centimetrů, výskyt rozet.
Nežádoucí křížení: s morčaty rozetovými (rozetou, crested)a dlouhosrstými. Pokud nemáme vhodného partnera pro rexe, je možné ho křížit s morčetem hladkým obyčejným. S takového spojení se narodí morčata hladká, která jsou nositeli genu pro tento typ osrstění.

 

 

americký teddy
 

Vzhledově je americký teddy shodný s anglickým rexem, ale geneticky je odlišný. Srst může být dvou typů: a)hrubá a tvrdá nebo b)měkká "plyšová".
Nežádoucí křížení: Protože struktura srsti amerického teddyho je způsobena mutací na jiném úseku genomu než u anglického rexe, získáme křížením rexe a teddyho hladkosrstá mláďata, která jsou nositeli "rex" i "teddy" genu.

 

 

 

anglický crested

(anglické chocholaté morče)

Od hladkého obyčejného jej odlišuje rozeta na čele, která má stejnou barvu jako ostatní srst. Vír musí být umístěn uprostřed čela a má být co největší a pravidelný, kulatý, dědí se dominantně.
Srst je hladká, přiléhavá a má málo podsady.
Mohou se chovat v nejrůznějších barvách, ale nejčastěji se vyskytují v barvách aguti a jednobarevná (černá, červená, bílá a krémová).
Vady: na hlavě dvě malé rozety blízko sebe, vír jinde na těle (vyřazuje zvíře z chovu), bílé chlupy v rozetě.
Stejně jako hladké obyčejné nemá téměř žádné požadavky na údržbu srsti.

 

rozeta

Rozetová (habešská) morčata pocházejí z Anglie, kde jsou známa jako "abyssinian". Charakteristickým znakem jsou rozety (víry), které jsou rovnoměrně rozloženy po celém těle. Rozetová srst se dědí dominantně, ale z křížení rozetového a hladkého morčete obvykle nezískáme mláďata s pěkným rozmístěním rozet.
Srst tohoto plemene je hrubší a delší než u hladkosrstých morčat, ale nepřesahuje 4 cm. Díky řídké podsadě se nezacuchává.
Každá dobře utvářená rozeta vychází z jednoho bodu, který musí být malý asi jako špendlíková hlavička. Rozeta je dostatečně hluboká a tvoří malý "kalíšek".
Morče má mít minimálně 8 symetricky rozložených rozet. Požadovány jsou dvě rozety na hřbetě podél páteře, dvě na zadku, dvě postraní rozety na bocích a dvě na kyčlích. Ramenní rozety jsou žádoucí, ale nejsou nutné.
Postavená srst mezi jednotlivými rozetami tvoří hřebeny, které mají být rovné, vzpřímené a pevné. Centrální hřeben je podél páteře od límce na zadek, rovnoběžně s ním jsou na každé straně dva postranní hřebeny. Kolmé na centrální hřeben jsou límcový hřeben přes ramena a zadní hřeben nad boky a zády. Límcový hřeben je až za rameny. Hřebeny mají vyhlížet upraveně.
Na tvářích jsou dopředu rostlé vousy. Ouška zůstávají u mladých morčat poměrně dlouhou dobu vztyčena, naž se sklopí do požadovaného "výstavního" tvaru.
Chová se v různých barvách, nejčastěji jako jednobarevná (červená, černá, bílá), ale vyskytují se i tříbarevná, želvovinová, aguti a bělouš.
Vady: např. velký středový bod rozety, méně rozet, nepravidelné rozmístění a tvarování rozet, rozetky na masce...
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář